Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Ανδρέα μου, Κώστα μου, μπλέξαμε…

Είναι πολύ πιθανό, με βάση τα όσα ακούγονται στην ποδοσφαιρική και επιχειρηματική πιάτσα, να το είχαν φανταστεί αλλιώς το παιχνίδι της Κυριακής στο Αλκαζάρ οι παράγοντες της Λάρισας και του Παναθηναϊκού. Είναι κοινό μυστικό ότι οι δύο ΠΑΕ έχουν πολύ καλές σχέσεις σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, όπως και κορυφαία στελέχη τους σε επιχειρηματικό. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι…κακό να περίμεναν ότι το συγκεκριμένο ματς της 21ης αγωνιστικής θα ήταν λιγότερο κομβικό και για τους δύο ή τέλος πάντων χωρίς τόσο μεγάλη σημασία για το αποτέλεσμά του.

Τα έφερε όμως έτσι η μοίρα του φετινού πρωταθλήματος να έχει η συγκεκριμένη αναμέτρηση χαρακτήρα επιβίωσης για αμφότερες τις ομάδες. Η Λάρισα κινδυνεύει πολύ σοβαρά με υποβιβασμό και πρέπει να διεκδικήσει με πάθος τους τρεις βαθμούς, διότι το πρόγραμμά της στη συνέχεια δεν είναι παίξε-γέλασε. Μετά τον Παναθηναϊκό έχει να πάει στην Ξάνθη και στο Χαριλάου (με μία παρένθεση εντός με τον Πανθρακικό) ενώ αμέσως μετά φιλοξενεί την ΑΕΚ. Με λίγα λόγια, εάν δεν πάρει έστω βαθμό την Κυριακή, καληνύχτα. Και πάνε στράφι όλες αυτές οι σημαντικές μεταγραφές που έκανε μέσα στο καταχείμωνο, φέρνοντας παίκτες από την Πρέμιερσιπ και από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά κι απ΄όλα τα μέρη της Ευρώπης.

Ο δε Παναθηναϊκός περίμενε ότι θα είναι πιο άνετος με νίκες επί του Άρη και της ΑΕΚ ώστε να έχει την ευχέρεια, αν ήθελε, να εξυπηρετήσει μια κατάσταση. Δεν λέω ότι αυτά συμβαίνουν στο φετινό συναρπαστικό, αξιόπιστο και πεντακάθαρο πρωτάθλημά μας, απλώς μια σκέψη κάνω. Τώρα, λοιπόν, ο πρωτοπόρος πρέπει οπωσδήποτε να νικήσει, διότι στη συνέχεια (και μέχρι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ) έχει και Τούμπα και Νέα Σμύρνη, οπότε η διαφορά ασφαλείας των έξι βαθμών μπορεί να συρρικνωθεί τόσο πολύ όσο η αγαστή συνεργασία των πολυμετοχικών παραγόντων του! Κι άντε μετά να τους ξεμπλέξεις, ποιός είναι περισσότερο Παναθηναϊκός ή…Ολυμπιακός εκεί μέσα!

Είναι επίσης σημαντικό, για να τα λέμε όλα, ότι η Λάρισα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σοβαρές ζημιές στον Παναθηναϊκό. Και Κύπελλο του πήρε, αλλά και στο Αλκαζάρ την τελευταία τριετία έχει κάνει ισάριθμες ισοπαλίες (1-1, 2-2, 1-1), ασχέτως αν στο ΟΑΚΑ γνωρίζει συντριπτικές ήττες με κάτω τα χέρια. Συνεπώς τόσο η παράδοση, όσο και η ανάγκη των γηπεδούχων για τη νίκη δεν δικαιολογεί τόσο μεγάλη σιγουριά επιτυχίας εκ μέρους του πανθομολογούμενου φαβορί και επίδοξου πρωταθλητή.

Ο Ολυμπιακός, από την άλλη, έχει απωλέσει από μόνος του το δικαίωμα να παρακολουθεί αμέριμνος τέτοια διασκεδαστικά αδιέξοδα, με φιλίες να δοκιμάζονται σκληρά και καλοδουλεμένες σχέσεις να κινδυνεύουν με διάλυση. Ο Ολυμπιακός ας έχει το νου του στις προπονήσεις, στη βελτίωση της εικόνας του, στα δικά του πλάνα ανασυγκρότησης και στη διόρθωση μιας κατάστασης τύπου «έτσι όπως τα έκανε, ας τα λουστεί»… Διότι, με την πιο απλή λογική, εάν κρατούσε το 2-0 για λίγα λεπτά στα Γιάννενα, εάν δεν έτρωγε το γκολ στο 93 από τον Βέλλιο στο Καραϊσκάκη κι αν έσωζε έστω την ισοπαλία με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στο Φάληρο, τώρα θα ήταν καβάλα στο άλογο και δεν θα περίμενε να έρθει «σούζα τ΄αλογάκι»…

Χρήστος Μεγγλίδης.RED PLANET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου