Ολύμπια Λ. - Ολυμπιακός 59-87
Πολύ καλός στο πρώτο και... φαντασμαγορικός στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός, δεν είχε την παραμικρή δυσκολία να επιβληθεί της Ολύμπιας στη Λάρισα, 59-87. Καταπληκτικό σερί 18-0 με την έναρξη της τέταρτης περιόδου για τους ερυθρόλευκους, έστειλε τη διαφορά στους 32 πόντους. Πρώτος σκόρερ ο Τσίλντρες με 14 πόντους, από 11 Κλέιζα και Μπουρούσης, πληθωρική παρουσία από τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο με 8 πόντους, 6 ασίστ, 6 ριμπάουντ. Ακόμη να αστοχήσει στην εφετινή Α1 από τα 6μ25 ο Σλούκας, "κόλλησε" ακόμη ένα τρίποντο.

Όπως ήταν γνωστό, ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Θοδωρής Παπαλουκάς, δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για ακόμη μια αναμέτρηση λόγω των ενοχλήσεων στο πόδι. Πάντως, περισσότερο για λόγους πρόληψης απέφυγε ο «Τσάρος» να συμμετέχει σε ένα ματς με περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Μετά από καιρό, ο Νίκολα Βούιτσιτς πήρε θέση στην αρχική πεντάδα μαζί με τους Τεοντόσιτς, Τσίλντρες, Βασιλόπουλο και Κλέιζα.

Σκορ από όλη την πεντάδα

Η... καινοτομία του αγώνα ήταν, όχι το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός άρχισε με ένα σερί 10-0, αλλά το ότι τους πρώτους αυτούς δέκα πόντους πέτυχαν οι πέντε διαφορετικοί ερυθρόλευκοι της πεντάδας! Σπάνια περίπτωση, αλλά ενδεικτικό της όρεξης και της εξαιρετικής κυκλοφορίας της μπάλας που επέδειξαν οι Πειραιώτες από το πρώτο τζάμπολ. Χρειάστηκε να σκοράρει ξανά ο Κλέιζα για το 0-12 προτού η Ολύμπια Λάρισα βρει τους πρώτους πόντους της, από τη γραμμή των βολών με τον Μάσι, για το 2-12. Ο Βασιλόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε εντυπωσιακά τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση, με σουτ έξω από τη γραμμή των 6μ25 έστειλε το σκορ στο 5-17 μετά από μόλις πέντε λεπτά αγώνα.

"Τσίλι" και Λίνας

Οι γηπεδούχοι βρήκαν λύσεις στην επίθεση προϊόντος του χρόνου, κυρίως χάρη στους δύο Γκριν, Ντέβιν και Ντέιμον. Όχι, βέβαια, ότι ο Ολυμπιακός σταμάτησε να σκοράρει. Κάθε άλλο, δεδομένου ότι ο Κλέιζα και ο Τσίλντρες πήγαιναν σε καταστάσεις ένας-εναντίον-ενός στο "ανοικτό" γήπεδο, σε παιχνίδι δηλαδή που υπερτερούν θεαματικά. Με τρίποντο από τον "Τσίλι" από την weak side, οι ερυθρόλευκοι πήγαν το ματς σε νταμπλ-σκορ, 14-28, για να λήξει η πρώτη περίοδος στο 16-28. Ήταν προφανές ότι ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να... κατεβάζει ταχύτητα στην άμυνα, επιτρέποντας στην Ολύμπια καλύτερες επιλογές, κυρίως σουτ από την περιφέρεια.

Κατέβασε ταχύτητα

Κάπως έτσι, η εικόνα των γηπεδούχων βελτιώθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαφορά να κυμαίνεται στους 10-12 πόντους. Σιγά-σιγά, ο Ολυμπιακός είχε όλο και λιγότερες ευκαιρίες να τρέξει στον αιφνιδιασμό, οπότε και δεν μπορούσε να ξεφύγει περισσότερο στο σκορ. Η ανάπαυλα του ημιχρόνου βρήκε τις δυο ομάδες στο 29-43. Με την έναρξη της τρίτης περιόδου, η Ολύμπια κατάφερε να μειώσει τη διαφορά στους έξι πόντους. Ή μάλλον, έκανε το λάθος, να πλησιάσει τόσο κοντά, στο 39-45. Γιατί, από εκείνο το σημείο και μετά ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε σαρωτικός.

Ισοπέδωση

Με αλάνθαστες επιλογές στην επίθεση, τόσο περιφερειακά σουτ, όσο και πόντους από το "ζωγραφιστό", οι ερυθρόλευκοι έστησαν ένα μικρό πάρτι. Τρία τρίποντα από τους Χαλπερίν και Τεοντόσιτς (2), εξαιρετική προσωπική άμυνα από τον Σκούνι Πεν, πληθωρική παρουσία από τον Βασιλόπουλο (6 ασίστ, 5 ριμπάουντ), ενέργεια από κάθε παίκτη που ερχόταν από τον πάγκο, ο Ολυμπιακός άρχισε να αυξάνει... επικίνδυνα τη διαφορά. Από το 23ο λεπτό ως τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου, οι Πειραιώτες επέτρεψαν μόλις επτά πόντους στους αντιπάλους τους για να γράψει το ταμπλό 49-64 μετά από 30 λεπτά αγώνα.

Φαντασμαγορία made in Greece

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο... ισοπεδωτική. Ο Ολυμπιακός άρχισε την τελευταία περίοδο με ένα φανταστικό σερί 18-0 (!) για να στείλει το σκορ από το 49-64 στο 49-82! Και όλα αυτά, με μεγάλους πρωταγωνιστές τους έλληνες παίκτες της ομάδας: Βασιλόπουλος, Μπουρούσης, Σλούκας και Παπανικολάου έδωσαν ρεσιτάλ ομαδικού μπάσκετ και στις δυο άκρες του παρκέ και δεν άφησαν στην Ολύμπια το παραμικρό περιθώριο. Ειδικά, ορισμένες φάσεις από τα δυο "χρυσά" πιτσιρίκια του Ολυμπιακού, Σλούκα και Παπανικολάου, έμοιαζαν βγαλμένες από το (ερυθρόλευκο) μέλλον. Οι γηπεδούχοι σκόραραν μετά από 8 ολόκληρα λεπτά για να προλάβουν τελικά να πετύχουν στην τέταρτη περίοδο δέκα συνολικά πόντους ως το τελικό 59-87.

Τα δεκάλεπτα: 16-28, 29-43, 49-64, 59-87.

ΓΣ Ολύμπια (Γ. Καλαφατάκης): Τζακόπουλος, Αβράμοφ 5 (1), Ντεμ. Γκριν 10 (2), Σπανός, Ντεβ. Γκριν 10 (1), Μπόγδανος 2, Τόντιτς 3, Παπακώστας, Κόμματος 3, Καραβανάς 6, Μάσι 12, Μπάτλερ 8.

Ολυμπιακός (Π. Γιαννάκης): Παπανικολάου 5 (1), Πεν 4, Τσίλντρες 14 (1), Βούισιτς 6, Τεόντοσιτς 8 (2), Μπουρούσης 11, Χαλπερίν 5 (1), Κλέιζα 11 (1), Μαυροκεφαλίδης 8, Βασιλόπουλος 8 (1), Σλούκας 3 (1), Σχορτσανίτης 4.