Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η ΜΠΑΛΑ ΣΤΟ ΤΕΡΕΝ ΤΟΥ Σ. ΚΟΚΚΑΛΗ

Ρεπορτάζ : Δ. Ζακχαίος
(από το Βήμα της Κυριακής)


Δεν έχει βρεθεί πολλές φορές επί των ημερών του κ. Σωκράτη Κόκκαλη σε δίνη σημαντικών προβλημάτων ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός. Εσχάτως, όμως, όσες φορές καταγράφεται οποιαδήποτε αγωνιστική κρίση, αυτομάτως ξεκινά συζήτηση για την επόμενη ημέρα των Ερυθρολεύκων (και σε ιδιοκτησιακό-διοικητικό επίπεδο) με έντονη φημολογία και διάφορα σενάρια για ενδεχόμενη αποχώρηση του προέδρου και μεγαλομετόχου από τα ηνία της πειραϊκής ΠΑΕ. Φυσικά το τι σκέφτεται ή προτίθεται να πράξει...
ο 71χρονος κ. Κόκκαλης το ξέρει μόνον ο ίδιος. Ωστόσο, η συζήτηση για το αύριο του συλλόγου δεν είναι... ουρανοκατέβατη ούτε δημιούργημα των ΜΜΕ! Την ξεκίνησε ο ίδιος ο κ. Κόκκαλης όταν στις 14 Ιουνίου 2007, σε μια συγκινησιακά
φορτισμένη συνέντευξη Τύπου, παρέδιδε τα ηνία στον πρεσβύτερο γιο του κ. Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος αναλάμβανε (εκτός από αντιπρόεδρος) διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ. Δύο χρόνια αργότερα (Ιούνιος 2009), το «θέμα» άνοιξε εκ νέου, με κάθε επισημότητα, όταν μέσω γενικής συνέλευσης της ΠΑΕ Ολυμπιακός προκηρύχθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να μπουν νέοι «παίκτες-επενδυτές» στην ΠΑΕ.
Το «πολυμετοχικό παιχνίδι» αποδείχθηκε αρκετά δύσκολη υπόθεση για τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Αρχικά η αύξηση του ΜΚ προσδιοριζόταν (βάσει αποτίμησης από ειδική εταιρεία) σε 68- 70 εκατ. ευρώ, ακολούθως η ΓΣ της ΠΑΕ αποφάσισε αύξηση κατά 42 εκατ. ευρώ και τελικά με νέα ΓΣ το ποσόν ορίστηκε στα 26 εκατ. ευρώ.
Είχαν προηγηθεί επιστολές σε περίπου 20 οικονομικά επιφανείς επιχειρηματίες ολυμπιακών φρονημάτων με περιορισμένη (αν όχι αποκαρδιωτική) ανταπόκριση, καθώς και επαφές του προέδρου και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ με τους αδελφούς κκ. Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο (είναι πλέον αφεντικά του μπασκετικού Ολυμπιακού) και δύο συναντήσεις του κ. Κόκκαλη με τον εφοπλιστή κ. Ευάγγελο Μαρινάκη (ήταν παλαιότερα πρόεδρος- χρηματοδότης του τμήματος βόλεϊ των Ερυθρολεύκων) για την πιθανή είσοδό τους στα κοινά της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Τελικά οι προαναφερθείσες κινήσεις δεν ευοδώθηκαν και σε δεύτερη φάση επήλθε συμφωνία (ανακοινώθηκε στις 29.10.2009) με τον επιχειρηματία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος απέκτησε το 50% της Καραϊσκάκης ΑΕ και μπήκε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός με ποσοστό 9,9% αντί συνολικού τιμήματος περίπου 25 εκατ. ευρώ. Διότι, όσο κι αν διαφωνεί μερίδα της ερυθρόλευκης κερκίδας, η «ιδέα» Ολυμπιακός δεν μπορεί παρά να είναι (και) Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία, για την επόμενη ημέρα της οποίας είναι δεδομένο από τα ίδια τα προαναφερθέντα γεγονότα ότι ασχολείται ο κ. Κόκκαλης.
Η φημολογία περί αποχώρησης
Από την περασμένη Τετάρτη άναψαν πάλι οι σχετικές συζητήσεις και οργίασε η φημολογία με αφορμή την παρουσία του κ. Κόκκαλη στα γραφεία της ΠΑΕ στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Τελικά, μέσω του γραφείου Τύπου της ΠΑΕ, ο Ολυμπιακός διέψευσε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί αποχώρησης του κ. Σωκράτη Κόκκαληαπό την ομάδα ». Πρόσθεταν μάλιστα με έμφαση ότι στο δίωρο της παραμονής του στα γραφεία της ΠΑΕ το τηλεφωνικό κέντρο πήρε φωτιά από οπαδούς της ομάδας που, ακούγοντας τη φημολογία περί της ενδεχόμενης αποχώρησής του, καλούσαν τον κ. Κόκκαλη να παραμείνει στον Ολυμπιακό και να μην υποκύψει στις αντιδράσεις της οπαδικής μειοψηφίας. Είχε προηγηθεί μπαράζ σεναρίων από τα ηλεκτρονικά μέσα για το ενδεχόμενο της αποχώρησης ή παραίτησης του κ. Κόκκαλη από την προεδρία, με δύο κοινούς παρονομαστές: α) Την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας που έχει ως αποτέλεσμα τη διαφαινόμενη απώλεια του τίτλου. β) Την αμφισβήτηση προσωπικά του κ. Κόκκαλη από μερίδα οπαδών στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην ήττα της περασμένης Κυριακής από τον ΠΑΟΚ, όπου καταγράφηκαν (για πρώτη φορά τόσο έντονα) φωνές διαμαρτυρίας εναντίον του.
Τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ήταν δύο. Το ένα εμφάνιζε τον πρόεδρο της ΠΑΕ, πεισμωμένο από τον αγωνιστικό κατήφορο της ομάδας, όχι απλώς να μην εγκαταλείπει τα ηνία του Ολυμπιακού, αλλά να ετοιμάζεται για αντεπίθεση, η οποία πιθανώς θα περιελάμβανε και αλλαγές (κατά κάποιους σαρωτικές) στη δομή της διοίκησης, αγωνιστικό σχεδιασμό τριετίας με προπονητή «τύπου Βαλβέρδε » κ.λπ.
Το άλλο σενάριο ήταν ακριβώς αντίθετο! Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Κόκκαλης φερόταν απηυδισμένος από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εφετινή σεζόν και εξετάζει το ενδεχόμενο (και τον τρόπο) της αποχώρησής του από τον Ολυμπιακό. Είτε παραχωρώντας το διοικητικό κομμάτι είτε πουλώντας τις μετοχές του...
Η προσπάθεια ανασύνταξης
Τελικά την περασμένη Παρασκευή ο κ. Κόκκαλης μετέβη στον Ρέντη για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού, όπου όμως δεν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Από την ΠΑΕ «μοιράστηκε» μια τοποθέτηση του προέδρου η οποία ανέφερε: « Ολοι μαζί, παίκτες, πρόεδρος και φίλαθλοι πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την εφετινή χρονιά ». Στην ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές των Ερυθρολεύκων ο κ. Κόκκαλης φέρεται να (τους) είπε: « Μπορεί κάποια πράγματα να μη μας έχουν πάει καλά, αλλά θα τα φτιάξουμε όλοι μαζί και το εννοώ. Ενα πράγμα θέλω από εσάς:Οπως ο κόσμος δεν ξεχνά ποιος είναι ο Ολυμπιακός, έτσι δεν πρέπει να το ξεχνάτε και εσείς και πρέπει να το δείχνετε σε κάθε παιχνίδι».
Το αν και τι ακριβώς θα συμβεί, είναι θέμα που θα το δείξουν οι εξελίξεις όποτε προκύψουν. Ας δούμε όμως τα πρόσωπα που συνθέτουν το ερυθρόλευκο ποδοσφαιρικό παζλ, και ειδικότερα εκείνους που έπαιξαν, παίζουν και ενδεχομένως θα διαδραματίσουν ρόλο και στην επόμενη ημέρα του Ολυμπιακού. Κάποιοι εξ αυτών είναι μαζί του πολλά χρόνια, ενώ εσχάτως μέλη της οικογένειας τού κ. Κόκκαλη έχουν μπει δυναμικά στα κοινά του συλλόγου και κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως παράγοντες της ομάδας. Κοινώς, ιδού όλοι οι άνθρωποι του προέδρου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου