Ολυμπιακός - Άρης 82-77
Το τρίποντο του Τεοντόσιτς στο 77-77 έλυσε το γόρδιο δεσμό για τον Ολυμπιακό, ο οποίος επικράτησε 82-77 του Άρη στο ΣΕΦ. Χωρίς ενέργεια και συγκέντρωση στη μεγαλύτερη διάρκεια οι «ερυθρόλευκοι» χρειάστηκαν ένα επιμέρους 20-6 στην τρίτη περίοδο για να πάρουν τα ηνία. Κορυφαίος ο Τσίλντρες με 19 πόντους, δεν έχανε σουτ ο Κλέιζα με 20 πόντους και 7 ριμπάουντ, πολύ καλός ο Βούιτσιτς με 11 πόντους, καθοριστικός ο Τεοντόσιτς με 10 πόντους και το τρίποντο στο τέλος.

Κατώτερη του αναμενόμενου για ακόμη μια φορά εφέτος η προσέλευση του κόσμου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Σύμφωνοι, 7 η ώρα το βράδυ της Κυριακής δεν είναι και η πιο προσελκυστική ώρα έναρξης για έναν αγώνα μπάσκετ. Αλλά, μια ομάδα που προέρχεται από τη νίκη στη Βιτόρια που ανοίγει το δρόμο για το φάιναλ φορ του Παρισιού, που βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, που έχει στη σύνθεσή της ορισμένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ, και κυρίως ένα σύνολο που αποδίδει χορταστικό, θεαματικό μπάσκετ θα έπρεπε να έχει τη ζεστή και πλήρη συμπαράσταση των φίλων της. Αναμφισβήτητο φάουλ είναι αυτή η συμπεριφορά των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων προς την ίδια την ομάδα τους.

Τα alley-hoop από «Τσίλι» και Μίλος

Ίσως αυτή η μέτρια προσέλευση και η σχετικά… κρύα ατμόσφαιρα στο ΣΕΦ να απογοήτευσε τους παίκτες του Ολυμπιακού. Όταν προσφέρεις θέαμα, όταν συλλέγεις νίκες, όσο επαγγελματίας και να είσαι, θέλεις την αναγνώριση από τον κόσμο για να συνεχίσεις στο ίδιο επίπεδο. Ο Άρης, αντίθετα, παρουσιάστηκε με μεγαλύτερο κίνητρο και με περίσσεια αγωνιστικότητας. Τρεις διαδοχικές ασίστ του Τεοντόσιτς ήταν αυτές που έβαλαν για πρώτη φορά μπροστά τον Ολυμπιακό. Οι δυο πρώτες κατέληξαν σε alley-hoop καρφώματα του Τσίλντρες και η τρίτη σε εύκολο λέι-απ ύστερα από πικ-εν-ρολ του Σχορτσιανίτη για το 13-9. Ο Big Sofo, αν και γνώριζε ότι λόγω της απουσίας του Μπουρούση (κάταγμα στη μύτη) θα είχε την ευκαιρία και το χρέος να αγωνιστεί περισσότερο, υπέπεσε γρήγορα σε δυο προσωπικά φάουλ και αντικαταστάθηκε. Δυστυχώς, είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι ο Big Sofo δεν έχει ανάσες και δεν βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση.

Κυριάρχος Μπετς

Με τον Μπετς να έχει στήσει το δικό του… πάρτι κάτω από τις δυο ρακέτες, ο Άρης με καλάθι του Μάιλς προσπέρασε στο 15-17. Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν στο πρώτο δεκάλεπτο ήδη 6 επιθετικά ριμπάουντ, κυρίως χάρη στους Μπετς και Κακιούζη, αλλά και την αδράνεια απόρροια της χαλαρότητας των Πειραιωτών. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι δυο παίκτες, των οποίων αθροιστικά τα χρόνια είναι περί τα… 70, έκανα ό,τι ήθελαν στο «ζωγραφιστό» και στις δυο άκρες του παρκέ; Ο Τσίλντρες και ο Βούιτσιτς επανέφεραν τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού στο σκορ, 22-21, με τη λήξη της πρώτης περιόδου.

Κακιούζης από τα (πολύ) παλιά

Ο Κακιούζης συνέχιζε να ταλαιπωρεί την «ερυθρόλευκη» άμυνα, σκοράροντας 10 πόντους στα πρώτα πέντε λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου. Ο 34χρονος φόργουορντ είχε ως εκείνη τη στιγμή 16 προσωπικούς πόντους, από τα… εφηβικά του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας είχε να καταγράψει τέτοια επίδοση ο άλλοτε αρχηγός της εθνικής ομάδας. Ο Άρης έλεγχε τον ρυθμό και το σκορ, 26-31, με τον Μάιλς να ανεβάζει τη διαφορά στο 28-35. Με έξι διαδοχικούς πόντους από τον Κλέιζα (καλάθι και φάουλ, τρίποντο στην επόμενη φάση) ο Ολυμπιακός πλησίασε σε 34-35, ωστόσο ο Άρης εξακολουθούσε να προστάζει αυτός το τέμπο και με όπλο τις σύνθετες άμυνες του Ντ. Μπλατ έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενος 38-43.

Το επιμέρους 20-6

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στις αρχές της επανάληψης πίσω 41-48. Τα περιθώρια είχαν αρχίσει να στενεύουν, οπότε πλέον απαιτείτο συγκέντρωση και αμυντική προσήλωση, δυο συστατικά που έλειπαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Πράγματι, οι «ερυθρόλευκοι» σταμάτησαν να επιτρέπουν στον Άρη δεύτερες επιθέσεις, του απαγόρευσαν τα ελεύθερα σουτ, βελτίωσαν τις περιστροφές τους και διαμέσου της άμυνας κατάφεραν να τρέξουν και να βρουν λύσεις στην επίθεση. Με ένα επιμέρους σκορ 20-6 πήγαν το σκορ στο 61-54. Σε αυτό το διάστημα, σταθερά καλοί επιθετικά οι Τσίλντρες, Τεοντόσιτς και Βούιτσιτς, ενώ το ξέσπασμα ήρθε με μια-δυο φάσεις του Σχορτσιανίτη, ο οποίος διασκέδασε τις μέτριες εντυπώσεις της πρώτης περιόδου. Ο Big Sofo σκόραρε ένα εντυπωσιακό καλάθι και φάουλ και κατόπιν φιλοδώρησε με τάπα τον Κλαρκ που οδήγησε σε «ερυθρόλευκο» λέι-απ στην άλλη άκρη του παρκέ. Μετά από 30 λεπτά το ταμπλό έδειχνε 63-56.

Το τρίποντο του Μίλος

Τρίποντο από τον Χατζηβρέττα (τα… άκουσε από την εξέδρα ο πρώην «πράσινος») ο Άρης πλησίασε στο 63-61. Όμως, οι «ερυθρόλευκοι» έβρισκαν λύσεις απέναντι στην άμυνα των φιλοξενουμένων. Εύστοχο σουτ από τα 6μ25 από τον Βασιλόπουλο, καταπληκτικό κάρφωμα και φάουλ από τον «Τσίλι» και δυο μαζεμένα καλαθάκια από τον Κλέιζα έγραψαν το 75-67. Κι εκεί που όλα έδειχναν να έχουν τελειώσει, ο Άρης δεν ήταν ακόμη έτοιμος να καταθέσει να όπλα. Με ένα επιμέρους 10-2 (!) οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν στους 77 πόντους, κάτι περισσότερο από ένα λεπτό για την τελευταία κόρνα! Δράστες της ανατροπής οι Πάουνιτς (τρίποντο), Μάιλς (βολές) και κυρίως Ρίτσαρντσον (3/3 βολές και καλάθι). Εκεί… ξελάσπωσε τον Ολυμπιακό με ένα ακόμη καθοριστικό σουτ ο συνήθης ύποπτος… Μίλος Τεοντόσιτς. Ο Σέρβος άσος δεν δίστασε να πάρει ακόμη ένα μεγάλο σουτ και να ευστοχήσει για τρεις πόντους από τη γωνία για το 80-77. Ο Άρης σάστισε, αναλώθηκε σε λανθασμένες επιλογές και ο Κλέιζα σφράγισε από τη γραμμή των βολών τη νίκη με 82-77.

Τα δεκάλεπτα: 22-21, 38-43, 63-56, 82-77

Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 2, Πεν 2, Τσίλντρες 19, Βούισιτς 11, Τεόντοσιτς 7 (1), Χαλπερίν 3 (1), Κλέιζα 20 (1), Μαυροκεφαλίδης 2, Βασιλόπουλος 7 (1), Σχορτσιανίτης 6.

Άρης (Μπλατ): Κλαρκ 2, Μάιλς 14, Μπετς 12, Λάμποβιτς, Ρίτσαρντσον 13, Χατζηβρέττας 3 (1), Ντικούδης, Πάουνιτς 10 (2), Κακιούζης 19 (3), Μπάρλος 4.